MFP-ÖTIK/2022 Győri Elek Faluház energetikai korszerűsítése

🕔 2023.05.23.

Kedvezményezett neve: Tiszaladány Községi Önkormányzat

Projekt címe: A Tiszaladányi Győri Elek Faluház energetikai korszerűsítése

Projekt azonosítószáma: 3345312591

Támogatási összeg: 34 945 273 Ft

Elnyert támogatás éve: 2022.

A projekt rövid bemutatása: A projekt Tiszaladány Község Önkormányzat területén található Győri Elek Faluház energetikai korszerűsítésére irányul. Célja az energiahatékonyság és energiatakarékosság és az ezen keresztül elérhető környezettudatos működés. Községünk esetében is meghatározó a róla kialakított első benyomás: az a kép, amelyet a középületek jellege is befolyásol.

Az épület energetikai adottságai rosszak, műszaki színvonala rendkívül alacsony.

A nyílászárók régi típusú fatok- és nyílószárny szerkezetűek, melyek illesztései nem kielégítőek, légzárásuk rossz. Az épület külső határoló szerkezeteinek hő átbocsátási tényezői nem felelnek meg a követelményeknek, nagy hő híd szakaszok vannak, a hő veszteség túl magas.

Az épület fűtési rendszere elavult a jelenlegi hőleadó hatásfoka csak 70 %-os, a ma már akár 100% feletti hatásfokkal működő hőtermelőkkel szemben.

A fejlesztés keretében az épület külső határoló egységeinek (külső határoló falszerkezetek, egyes lábazati falak, padlástéri födém) utólagos hőszigetelésére, és a nyílászárók (ablakok) cseréje valósul meg. A régi, elavult kazánt kondenzációs gázkazánra cseréljük. A költségcsökkentés érdekében napelemes rendszer telepítése történik.

A korszerű műszaki és energetikai rendszerek hozzájárulnak az épület környezettudatosabb és fenntarthatóbb működéséhez, a tervezett korszerűsítési beruházás energiatakarékos működése révén biztosítja az ingatlan működési költségeinek csökkenését. Ez hosszú távon az önkormányzat költségvetésének javára billenti a mérleget, hozzájárulhatnak azon stratégiai cél megvalósulásához, mely a fenntartható fejlődést eredményezi.

A felújításoknak, korszerűsítéseknek köszönhetően javulhat a lakosság életminősége, és vonzóbbá válik a település az idelátogatók szemében.